Zanzibar

Zanzibar er en idyllisk ferieøy med herlige strender, karisma, kokospalmer og pulver-myk korallsand vasket opp fra det klare turkisblå havet. Her kan du virkelig lade batteriene. Zanzibar er også kjent som Krydderøya. Fra gammelt av har handelen med eksotiske krydder vært viktig for økonomien. Her er det flotte muligheter for både snorkling, dykking, kiting og andre vannaktiviteter. Eller kanskje du ønsker en guidet tur i Stone town som har mye historie å by på. For de som ønsker å se store skilpadder i det fri, er Prison Island også en fin opplevelse. Bor du på et av hotellene langs østkysten anbefaler vi å bli med på en guidet reef-walk. Vår samarbeidspartner på Zanzibar møter deg i havnen når du ankommer og er tilgjengelig for deg under hele oppholdet.

I perioden desember til mars kan du oppleve den store migasjonen i Serengeti, men et safari i Tanzania er vellykket året rundt. Du besøker også Ngorongoro og Lake Manyara. Fleksible datoer.

Få andre parker i Afrika man måle seg med Masai Mara i safari-opplevelser. Rund av reisen med deilige soldager på eksotiske Zanzibar. Fleksible datoer.
.
Les mer

Tanzania er et sikkert valg for et vellykket safari. Du besøker Ngorongoro-krateret, Tarangire og Lake Manyara. Fleksible datoer.
.
Les mer

Her får du en drøy uke i Tanzania med safari i Tarangire Nationalpark, og god tid til å «lande» på Zanzibar etterpå.
.

Les mer

Oversikt

Zanzibar er vår favoritt i Det indiske hav. 
Vi vil påstå at få andre norske reisearrangører kjenner Zanzibar så godt som oss. Vi har besøkt øya mange ganger, bodd på mange hoteller og besøkt et hundretalls hotell på vest-øst-, sør- og nordkysten. De hotellene vi benytter, er håndplukket av oss. Vi kjenner de ulike strendene. Når de varme kveldsvindene stryker inn over øya og den sorte stjernehimmelen er overstrødd med funklende stjerner, finnes det ikke noe bedre sted å være. Zanzibar er magisk, idyllisk og eksotisk med herlige strender, en spennende kultur, vennlige mennesker, store kontraster, krydderdufter og spennende opplevelser. Zanzibar er også kjent som Krydderøya. Fra gammelt av har handelen med eksotiske krydder vært viktig for økonomien. 

Vi hjelper deg å finne ditt hotell
Hvis du bare vil slappe av på en flott strand, så vet vi hvilke hotell som egner seg best. Ønsker du en aktiv ferie med trening, yoga og aktiviteter, snorkle, dykke, kite, sykle? Vil du oppleve det genuine Zanzibar, landsbylivet? Foretrekker du et sted med folkeliv, liv og røre og et godt utvalg av spisesteder? Zanzibar har noe for enhver smak, og utallige hoteller i alle prisklasser, fra store flotte internasjonale resorter til koselige små familiedrevne strandhoteller. Det er stor forskjell på nord, sør, øst og vest. Selv om strendene på Zanzibar er regnet som noen av de beste i verden, så er ikke valget alltid like lett for en som ikke er godt kjent, og det er fort gjort å bomme litt dersom du bestiller hotell på nettet eller hos en reisearrangør som ikke kjenner øya godt nok. 

Aktiviteter på Zanzibar, under vann, over vann, på sykkel, yoga, trening, kultur og historie.
Zanzibar er en spennende øy, hvor du kan fylle dagene med aktiviteter hvis du vil ha en avveksling fra solsengen. Man kan dykke og snorkle fra hotellstranden, men bedre forhold får du ved å bli med på en organisert tur. Besøke en landsby, en krydderplantasje, ta en guidet tur i Stone Town. På Zanzibar finnes også en liten regnskog, Jozani Forest, med sjeldne vekster, og en koloni av røde colobus-aper. I perioden fra juni til februar/mars er det fine forhold for å kite på Zanzibar, spesielt er det populært i Paje, som ligger sør på øya. Ellers er det morsomt med reef walk ved lavvann der man kan lete etter rare sjødyr og fisk i sandbankene (ta med en lokalkjent guide), ta lange spaserturer langs stranden, og båtturer for fiske, sol og bad. Nord og vest på Zanzibar er det populært med solnedgangscruise.  
Klikk HER for å lese mer aktiviteter og opplevelser vi tilbyr på Zanzibar

Dykking og snorkling
Prøv et av de mange dykkesentrene som tilbyr dykkerkurs. Det er fine forhold for å snorkle, men som så mange andre steder i verden har fiske og forurensning tæret på korallrevene. Man kan snorkle fra hotellstrendene, men de beste forholdene får du ved å være med på en snorkletur med båt ut til revene, f.eks til Menay Bay (sørvest), Mnemba Island (nord-øst) eller Chumbe Island (vest, men der er strenge begrensninger av miljøhensyn). Spør oss gjerne om mer informasjon. Hva du skal velge for en dagstur beror på hvor du skal bo.  

Klimaet på Zanzibar
Zanzibar har behagelig klima året rundt. Det er gjennomsnittlig 7-8 timer sol hver dag. Når det er vinter i Norge, fra oktober til februar/mars er det varmest på Zanzibar, men allikevel behagelig på grunn av sval vind fra havet. Gjennomsnittlig temperatur er da rundt 30 grader. Når vi har sommer her, fra juni til september, er Zanzibar noe kjøligere, men ikke kaldt.  Gjennomsnittlig temperatur er da rundt 25 grader. Regntiden er vanligvis fra slutten av mars til midten av mai og det kan regne litt fra november til desember, men de siste årene har dette vært veldig uforutsigbart. Du kan like gjerne oppleve regn i den vanligvis tørre tiden og tørke i «regntiden». April er regnet som regntid, men vi har opplevd Zanzibar i påsken i april og det var sol hver dag. Kun om natten opplevde vi regnskyll. Vi har også opplevd Zanzibar i juli, som tradisjonelt har vært den tørreste tiden, men det har regnet mye. Derfor bør du ikke la været skremme deg fra å reise til Zanzibar. Unntatt kanskje i mai, da det vanligvis alltid regner en god del og en del hoteller er stengt.

Strendene på Zanzibar
Jambiani-stranden sørøst på Zanzibar er en urørt, rolig strand, og langs denne ligger mange mindre hoteller og enkle strandbarer. Landsbyen Jambiani regnes som den mest fascinerende og spennende landsbyen Zanzibar, fordi den har vært uendret til tross for utviklingen av turisme over tid, med fiskere som forlater havet hver morgen med sine dhow-båter og kvinner som dyrker tang. Her er det hvite strender og fine korallrev. Timene med lavvann kan du benytte til fotturer eller sykling langs stranden, mens du i høyvannstimer kan svømme i sjøen, og drive med kitsurfing, brettseiling, kajakkpadling eller seiling med katamaraner eller gummibåt for å snorkle på korallrevet. Hvis du vil vekk fra stor-turismen, så bor du her. Nyt roen og bølgesuset, langt vekk fra menneskemylder og stress.  

Paje-stranden, sørøst, er et avslappet, idyllisk og vakkert turistområde med små hoteller og gjestehus og små barer og enkle restauranter langs stranden. Noen butikker selger lokale suvernirer og fargerike bilder og klær. Det er stor forskjell på høyvann og lavvann, men det er fin sandbunn uten stener og tang. Paje er et populært sted for kiting, og her kan du leie utstyr og kite eller velge og vrake mellom steder som tilbyr kurs i kiting. Vennlig og hjelpsom lokalbefolkning som gjerne vil slå av en prat. Et behagelig reisemål med rolige kvelder og netter og med litt mer liv og røre på dagtid. Flott utgangspunkt for utflukter som jungeltur, landsbytur, snorkleturer m.m.  

Matemwe-stranden og Kiwenga-stranden, nord-øst har vakre soloppganger og en rolig og avslappet atmosfære. Mulighet for fine gåturer langs stranden der man finne noen små og store hoteller og et lite utvalg strandbarer hvor man kan spise lunsj.  Fine strender.  

Nungwi-stranden: På nordsiden av Zanzibar ligger Nungwi, et større turiststed med liv og røre og høyere tempo pog mer lyd enn sørover på øya. I Nungwi bor de fleste turistene og her ligger hotellene som perler på en snor langs den fine stranden sammen med noen lokale barer og salgsboder. Her kan du spise lunsj og middag på andre hoteller. Turistene bruker den lange stranden til ballspill, strandleker, jogging og soling. Den lille lokale landsbyen Nungwi kan du også besøke. Her er det en opplevelse for liten og stor å rusle rundt i byen og observere det lokale folkelivet. I Nungwi er det fantastiske solnedganger.   

Kendwa-stranden nord på øya er en av Zanzibars beste strender.  Stranden er vakker med hvit sand, fin sandbunn for de som liker å bade i havet og turkist vann. Dette er den eneste stranden på Zanzibar som er mindre påvirket av den store forskjellen mellom høyvann og lavvann.  Her tilbyr vil eksklusive 5-stjerners resorter, men det finnes også noen små, enkle hoteller helt nede på stranden, for de som er på lavbudsjett. Kendwa er «lillebror» til Nungwi, ca 5-10 minutters biltur fra Nungwi. I Kendwa er det roligere, men fortsatt relativt mye folk langs strendene på dagtid. I Kendwa er der fantastiske solnedganger. 

De fleste steder på øya kan de være stor forskjell på høyvann og lavvann.  Koraller og kråkeboller forekommer flere steder, så ta med badesko.

Mat og drikke
Zanzibar har hatt mange herskere gjennom århundrene, og dens lange historie har skapt en av Afrikas mest interessante kjøkken med en deilig blanding av indiske, arabiske, kinesiske, portugisiske og afrikanske matlagingstradisjoner, alt drevet av konstant tilstedeværelse av krydder hvor nellik, kanel, sort pepper og muskat kommer rett fra åkeren.  Prøv afrikansk ugali, indisk chapatti, swahili karriretter, og spis så mye fersk sjømat som mulig. Se etter øyspesialiteter som blekksprutkarri og urojo, en gurkemeie- og kokosnøttbasert suppe med sprø fritters og krydrede poteter. Hvis du vil prøve disse oppskriftene hjemme, kan du dra til Darajani-markedet, der lokalbefolkningen handler dagligvarer - men kom tidlig før varmen kommer. Det er noen hoteller inne i Stone Town som ikke serverer alkohol. De aller fleste strandhotell og restauranter serverer alkohol i form av vin, øl og coctails. Markedet Forodhani Gardens i Stone Town er er kulturell og kulinarisk opplevelse du bør få med deg. Markedet er fullpakket om kvelden med lokalbefolkning og turister som prøvesmaker lokale retter. Her kan du smake på eksotiske spesialiteter som hai, barracuda, blekksprut, hummer og krabber.

Restauranter
I Stone Town finnes et godt utvalg restauranter med magisk atmosfære og spennende menyer. Noen har takterrasser der du kan se på solnedgangen mens du spiser middag. Vi kan anbefale The Tea House, roof-top restauranten på Emerson Hurumzi Hotel. Eksotisk atmosfære, eksotiske, spennende retter og vakker solnedgang. Et lite band pleier å sørge for musikken etter middag. Man bør reservere bord.  Ellers har ikke Zanzibar det største utvalget av restauranter, men alle hotellene har egen restaurant og i de fleste områder finnes noen strandbarer og restauranter man kan rusle til for å spise lunsj eller/og middag. En kjent restaurant på østkysten av Zanzibar, er The Rock. På grunn av de lange avstandene på Zanzibar, vil dette alternativet egne seg best for de som bor øst eller sør-øst på  øya.  Spesialiteten er sjømat. Denne restauranten ligger på en stein som ligger over havet, med en idyllisk og veldig unik setting. Sørg for at du bestiller siden den vanligvis er full, spesielt i høysesongen. I Nungwi  (nord) er restauranten på Langi Langi Hotel verdt å prøve for middag. Restauranten er bygget på påler og ligger ut over stranden og sjøen. Fin stemning om kveldene med levende lys og rolig atmosfære.  

Stone Town. Dagstur eller overnatting?
Stone Town er hovedstaden og gamle byen på Zanzibar, med arabisk inspirert arkitektur. Stone Town er en fasinerende gammel by hvor du kan gå deg bort i trange smug med fargerike basarer, markeder og krydderdufter. Her kan du handle lokal kunst, smykker, klær og fargerike saronger. På markedet finnes fersk fisk og skalldyr fra havet, krydder fra de lokale krydderfarmene, fersk frukt og ulike grønnsaker. Her finnes mange hyggelige restauranter med magisk atmosfære, vakre solnedganger og spennende menyer. Ved første øyekast dersom du ankommer om kvelden, kan byen virke mørk og fremmedartet med de svakt opplyste smale gater og bakgater og eldgamle bygninger. Men ikke la dette skremme deg til å gå i dekning på hotellrommet. Stone Town er å regne som en trygg by som yrer av liv om kvelden med par som vandrer i gatene og lokale barn som leker. Markedet Forodhani Gardens  er fullpakket med lokalbefolkning og turister som prøvesmaker lokale retter. Stone Town har fått plass på UNESCOS verdensarvliste. Et besøk til Stone Town er et «must» når du er på Zanzibar. Bestill gjerne en guidet tur slik at du får oppleve noen av byens «hemmeligheter» som du ikke finner så enkelt om du rusler rundt på egenhånd. Her finnes en rekke fine hoteller for de som ønsker å bo i byen. Dersom du ønsker en eller flere netter i Stone Town - eller kanskje hele oppholdet der, kan du be oss om et pristilbud. For overnatting anbefaler vi f.eks. 4* Tembo Hotell, dobbeltrom og familierom. Hotellet ligger sentralt, nær sentrum og strand, og har basseng. Fra strandhotellene er det cirka 1 - 1,5 timer kjøring til Stone Town.

Kulturen på Zanzibar og rolig tempo
Ikke forvent samme effektive tempo på restauranter og hoteller, som her hjemme. De tar det «pole-pole» (sakte).  Ting på Zanzibar gir ikke alltid mening, fungerer ikke alltid som det skal eller kan ta en stund. Nyt roen og ta en pause fra det hurtige tempoet vi er vant til. Belag deg på å vente på middagen.  Noen kommer hjem og klager på at det tar for lang tid å på få servering på restaurantene/hotellene, at alt gikk for langsomt og at de som jobber der snakker dårlig engelsk. Husk at du er i Afrika, og at du befinner deg i en annen kultur. Turistene er viktige for øyas befolkning. Nettopp turismen bidrar til at mange mennesker på Zanzibar har en jobb og kan forsørge sin familie. Samtidig har øya beholdt sin kultur og kjenner ikke så godt til begrepet stress og effektivitet. De tar livet med ro og du kan ofte se dem bare sitte rett opp og ned i skyggen under et tre midt på dagen. Det er vanlig å hilse på alle man møter med et «jambo» som betyr «hei». Å hilse er en viktig del av den lokale kulturen.  

Jambo
Det er veldig vanlig å hilse på alle man møter med et «jambo» som betyr «hei». Å si hei er også en viktig del av den lokale kulturen. Ikke anta at konstant oppmerksomhet fra lokalbefolkningen er et forsøk på å selge deg noe. Det kan i utgangspunktet være overveldende, men ofte vil de bare slå av en prat, eller kanskje de forsøker å selge deg skjell, trefigurer eller en guide-tjeneste så de kan tjene noen kroner til seg og sin familie. Hvis du absolutt ikke er interessert, så aksepterer de som regel et bestemt men høflig og vennlig nei. 

Hensynet til miljø, natur og lokalsamfunn
Vi har vært så heldige å få en betydelig økonomisk støtte fra Innovasjon Norge for å fokusere på bærekraftig turisme på Zanzibar. Vi legger derfor stor vekt på at natur, miljø, lokalsamfunn og sosialer verdier blir ivaretatt og styrket. Vi støtter overnattingssteder som benytter lokal arbeidskraft, i den grad dette er forsvarlig og gjennomførbart. 
Klikk HER for å lese mer om forsvarlig turisme

Zanzibars historie
Zanzibar arkipelago består egentlig av flere øyer men Zanzibar Island (offisielt kalt Unguja) er midtpunktet og den mest kjente.  Det bor omtrent 800.000 mennesker på Zanzibar, og tettest befolket er Zanzibar City (Stone Town) med cirka 100.000 innbyggere. Lokalbefolkningen på Zanzibar er en blanding av mange etniske bakgrunner, og har en fargerik historie. Selv om Zanzibar er en del av Tanzania, er livet på øyene ganske annerledes enn på fastlandet, både hva angår politikk, religion, kultur og mat. Som base for handelsmenn fra Afrika, India og den arabiske halvøya, var Zanzibar et knutepunkt for regionens handel med krydder og slaver. De fleste Zanzibaris anser seg selv som Zanzibari i stedet for Tanzaniansk, og deres territorium har sin egen leder og styrende organer. Fastlands-Tanzania er en blanding av kristne, muslimske og urbefolkningsgrupper, men Zanzibar, som sultanatet Oman styrte i århundrer, er nesten helt muslimsk. (Sultanatet hadde i sin tur kjempet øyene fra portugiserne - og mye senere ble de et britisk protektorat, til Zanzibars uavhengighet i 1963.) 

Praktisk info

Vi skreddersyr din reise
Vi ønsker en dialog med deg om dine forventninger til innhold, varighet og pris. Vi gjør vårt beste for at du skal få den reisen som du drømmer om. Vi kjenner Zanzibar godt og har håndplukket bostedene. Vi samarbeider med dyktig lokal arrangør. Service, kvalitet, sikkerhet og tilgjengelighet er ingredienser vi legger stor vekt på. Prisene kan variere med sesong, standard, varighet, valutakurser og antall personer. Seychellene kan kombineres med safari i Sør-Afrika, Kenya eller Tanzania.

Reiseforsikring og avbestillingsforsikring
Alle reisende må sørge for avbestillingsforsikring og reiseforsikring. Denne må bestilles før, eller senest samtidig med reisen, for at avbestillingsforsikringen skal være gyldig. Du kan ikke benytte en avbestillingsforsikring som er kjøpt etter at reisen er delvis eller helt betalt. De fleste har avbestillingsforsikring i sin reiseforsikring. Det er viktig at du har en forsikring som dekker kostnadene dersom du må avbestille pga sykdom, eller dersom sykdom oppstår underveis.

Hvis du er mer enn 65 år, må du kontakte ditt forsikringsselskap og der søke informasjon om tilleggsforsikring. Sett deg inn i forsikringsvilkårene.

Pass og visum
For reise til Zanzibar må norske statsborgere ha pass som er gyldig minst 6 måneder etter hjemreise. Visum for norske statsborgere kjøpes ved ankomst, og koster pr. i dag USD 50 pr. person. Ha både kort og kontanter tilgjengelig. Dersom du kommer fra safari på fastlandet i Tanzania, så skal du ikke betale visum på nytt ved innreise på Zanzibar. Ved ankomst må du fylle ut innreisepapirer. Sørg derfor for å ha ditt program og hotellvoucher tilgjengelig, og penn. Husk å ha med forsikringsbevis for reiseforsikring.

Vaksiner/helse
Vaksiner: Hepatitt A er anbefalt. Dersom du kommer fra et land med gulfebersmitte f.eks. Kenya, må du fremvise dokumentasjon på at du er vaksinert mot gulfeber. Kontakt reise-klinikk eller vaksine-klinikk på ditt hjemsted for oppdatert informasjon om nødvendige vaksiner og malaria-beskyttelse.

Telefon og internett
De fleste overnattingssteder har internett, men kvaliteten kan være dårlig. Mobiltelefon fungerer de fleste steder.

Flybilletter
Vi kan formidle flybilletter. Som oftest vil du finne flybilletter til gunstigere priser på internett. Konferer med oss før du bestiller, slik at du får billetter/flyrute som samsvarer med programmet på reisemålet. Flybilletter i Afrika er som regel inkludert i prisen og ordnes av ossUtfyllende informasjon om dette ved tilbud/bestilling.

Når du ankommer Zanzibar
Ikke gi penger til sikkerhetsvakter eller andre på flyplassen som ber om penger. Den siste tiden har vi hørt om kunder som er blitt oppsøkt av folk på flyplassen som utgir seg for å være sikkerhetsvakter og ber om penger. Ignorer dette. Behandle penger diskret. Ikke flash med penger/lommebok. Du må fylle ut et skjema ved ankomst. Vær tålmodig og belag deg på kø. Vår sjåfør venter UTENFOR ankomsthallen med et skilt som det står ditt navn på, eller med HibiscusReisers logo. IKKE ta imot transport med andre enn disse. Transfer arrangeres som regel av hotellet du skal bo på, eller av vår faste transportør. Dette fremgår av dine reisepapirer for Zanzibar (hotell voucher eller transfer voucher).

Valuta
Det er enklest å bruke USD og kredittkort. Tanzania shilling får du ikke kjøpt før utreise. Det finnes minibanker i Stone Town. Be din sjåfør stoppe i Stone Town ved ankomst slik at du kan ta ut penger i minibank.  Merk at noen hoteller, blant annet Z-Hotell, kun aksepterer kredittkort og ikke tar imot kontanter.

Religion og ramadan
Zanzibar er hovedsakelig muslimsk. Under Ramadan skal ikke muslimer drikke, spise eller røyke fra soloppgang til solnedgang. Etter solnedgang tiltar aktivitetene over alt i byen, og restauranter og butikker holder åpent til langt utover kvelden. Restauranter og hoteller er åpne som normalt i turistområdene. Som turist vil du ikke merke noe særlig til Ramadan.

Forbud mot plast
Det er forbudt å ha med plastposer til Zanzibar,

Tips
Det er vanlig å tipse sjåfører og guider med 5-10 USD pr dag. Man kan også tipse i restauranter, til koffertbærere og vaskehjelper. De som jobber i turistnæringen er alltid takknemlige for tips.

Hotellskatt på Zanzibar: 5 USD per person per natt betales direkte til hotellet.

Les mer om Zanzibar (Tanzania)

Fakta
Hovedstad: Stone Town
Innbyggere:
 Ca 1,5 mill
Språk: Swahili er det lokale språket, men engelsk er også utbredt.
Tidsforskjell: Tanzania ligger 2 timer foran norsk vintertid og 1 time foran norsk sommertid.
Valuta: Tanzania Shilling. USD kan benyttes. Kredittkort kan benyttes på de fleste hotellene. Det legges til et gebyr på 2-5 prosent av beløpet.
Elektrisitet: 230 Volt. Engelsk støpsel, 3 ben.

Depositphotos_67303623_l-2015
Depositphotos_62095285_l-2015
bilde (5) - Kopi - Kopi
Zanzibar
IMG_2135
Gold
Villa Kiva 3
Paradise,Of,Zanzibar
Young,Beautiful,Woman,During,Tropical,Beach,Vacation
Fitness,On,The,Beach.
Sailing,Boat,Passing,An,Empty,Sandy,Beach,On,A,Sunny
Underwater,Photography.,Red,Knobbed,Sea,Star,And,Sea,Urchins.,Zanzibar,
IMG_2138
Man,Kitesurfer,Athlete,Jumping,While,Performing,Kite-surfing
Paddleboard beach people on stand up paddle board surfboard surfing in ocean sea on Big Island, Hawaii Beautiful young multi-ethnic couple, mixed race Asian woman and Caucasian man doing water sport.