Tanzania

Drømmer du om Afrika, safari, eksotiske opplevelser,  åpne sletter med flokker av beitende dyr, fjellområder og hvite strender, så velger du Tanzania. Vi tilbyr safari i de fire mest kjente safari-områdene i Tanzania: Ngorongoro krater, Serengeti, Tarangire og Lake Manyara. Kombiner med badeferie på Zanzibar, Seychellene eller Mauritius.

I perioden desember til mars kan du oppleve den store migasjonen i Serengeti, men et safari i Tanzania er vellykket året rundt. Du besøker også Ngorongoro og Lake Manyara. Fleksible datoer.

Oversikt

Ett av verdens beste safari-land
Tanzania har noen av de beste safariområdene i hele Afrika, og byr på unike safariopplevelser, vakker natur, gjestfrie, vennlige mennesker og en spennende kultur.

Ngorongoro krateret
Ngorongoro krateret blir også kalt «verdens åttende under» og tiltrekker seg titusener av turister fra hele verden hvert år. Det er en utdødd vulkan som ble fylt av smeltet lava da vulkanen hadde sitt siste utbrudd for omkring 2,5 millioner år siden. Toppen kollapset og krateret sto tilbake. I dag er Ngorongoro-krateret et av Afrikas mest kjente viltområder. Selve krateret dekker et areal på ca. 264 km² og er omkring 16-20 km bredt og 610-760 meter dypt. I krateret, som yrer av fugler og krypdyr, lever det ca. 25 000 større pattedyr.

Serengeti National Park
Et annet kjent safari-område i Tanzania, er Serengeti National Park, som ligger på grensen mot Kenya og Masai Mara. Flere hundre tusen gnu og sebra beveger seg fra Masai Mara i Kenya og inn i Serengeti fra perioden november til mars/april, den såkalte migrasjonen. Men migrasjonen kan være uforutsigbar. Dessuten er Serengeti stort, og migrasjonen kan være ganske spredt i perioder. Dyrelivet for øvrig er stabilt: Her finnes elefant, leopard, løve, bøffel, nesehorn (sjeldent) og mange flere. Serengeti har et rikt dyreliv hele året. Det er mulighet for å besøke en Masai landsby, hvor dere kan lære mer om folket, deres levesett og kultur. Det er også mulig å bestille ballongtur i soloppgangen over Serengeti. Ballongturen avsluttes med champagnefrokost på savannen, og bør bestilles sammen med reisen. Serengeti ligger ca. 6 timers kjøretur fra Arusha. Man kan også fly inn i Serengeti.  Nær parken ligger Olduvai-ravinen hvor mange av de eldste fossilene etter mennesker og gjenstander har blitt funnet.

Tarangire National Park
Tarangire National Park er best kjent for massive flokker av elefanter med opptil 3000 i parken i toppmånedene fra juli til oktober, som er den tørreste tiden. Her finner du også gnu, sebra, giraff, bøffel, leopard med flere, og har et rikt fugleliv. Tarangire er et vakkert område som dekker det sørøstlige hjørnet av Lake Manyara.

Lake Manyara National Park
Parken ligger i Great Rift Valley og består av en stor innsjø og tett skog. Mer enn 250 ulike fugler kan observeres ved innsjøen og rundt i parken. Ofte kan du se store flokker med flamingoer. I Lake Manyara kan du komme tett på apekatter, elefanter, flodhester, antiloper og giraffer. Parken er berømt for løver som klatrer i trær, men å få oppleve dette, hører med til sjeldenhetene.

Zanzibar
Den eksotiske krydderøya Zanzibar er endel av Tanzania. Strendene er blant de beste i verden. Hovedstad og økonomisk sentrum er Zanzibar by (Stone Town), en av UNESCOs World Heritage Sites med en vakker blanding av afrikansk historie og kultur. Zanzibar er også kjent som Krydderøya. Fra gammelt av har handelen med eksotiske krydder vært viktig for økonomien.  Korallrevene som omkranser østkysten av Zanzibar er kjent for en frodig undervannsfauna og -flora. Her er det flotte muligheter både for snorkeling og for dykking.

Praktisk info

Vi skreddersyr din reise
Vi ønsker en dialog med deg om dine forventninger til innhold, varighet og pris. Vi gjør vårt beste for at du skal få den reisen som du drømmer om. Vi kjenner Tanzania godt og har håndplukket bostedene. Vi samarbeider med dyktig lokal arrangør. Service, kvalitet, sikkerhet og tilgjengelighet er ingredienser vi legger stor vekt på. Prisene kan variere med sesong, standard, varighet, valutakurser og antall personer.

Pass og visum 
Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato. Passet må ha 2 blanke sider for hvert land du skal besøke. Visum til Tanzania er pr person USD 50,- og kan kjøpes ved innreise. Mer informasjon om visum får du før du reiser.

Vaksiner/helse
Vaksiner: Hepatitt A er anbefalt. Dersom du kommer fra et land med gulfebersmitte, må du fremvise dokumentasjon på at du er vaksinert mot gulfeber. Kontakt reise-klinikk eller vaksine-klinikk på ditt hjemsted for oppdatert informasjon om nødvendige vaksiner og malaria-beskyttelse. 

Reiseforsikring og avbestillingsforsikring
Alle reisende må sørge for avbestillingsforsikring og reiseforsikring. Denne må bestilles før, eller senest samtidig med reisen, for at avbestillingsforsikringen skal være gyldig. Du kan ikke benytte en avbestillingsforsikring som er kjøpt etter at reisen er delvis eller helt betalt. De fleste har avbestillingsforsikring i sin reiseforsikring. Det er viktig at du har en forsikring som dekker kostnadene dersom du må avbestille pga sykdom, eller dersom sykdom oppstår underveis.  

Hvis du er mer enn 65 år, må du kontakte ditt forsikringsselskap og der søke informasjon om tilleggsforsikring. Sett deg inn i forsikringsvilkårene.

Beste tid for safari, og anbefalt varighet
Du kan reise på safari i Tanzania hele året. April og mai er billigst. Det er lavsesong, med noen regnskyll. Det er grønt og frodig.  Varighet på safari er selvsagt helt opp til deg og ditt budsjett, men minst 3 dager/2 netter bør det være. Hvis du har 5-8 dager, eller mer, kan du besøke flere ulike parker.

Ankomst Tanzania
Når du ankommer Kilimanjaro International Airport, blir du møtt av vår representant utenfor flyplassen. Han holder et skilt med ditt navn. Det vanligste er å ha en natt i Arusha før du starter safari. Du og ditt reisefølge kan disponere safaribilen alene. Den føres av en lokalkjent engelsktalende sjåfør/guide. Arusha ligger cirka en times kjøring fra flyplassen

Hvordan du bor på safari
Du overnatter i camper og lodger, og alle rom/telt har privat dusj og wc. I Serengeti anbefaler vi telt. Dette er ikke campingtelt, men telt med dusj og toalett inne. Du sover i en komfortabel seng. Det er noe helt spesielt å sove i telt på savannen med lyden av den afrikanske natten like utenfor teltduken Campene er som regel ikke inngjerdet. Man blir passet godt på etter mørkets frembrudd. Teltet har ofte en fløyte, som kan brukes hvis det er nødsfall. Masaier holder vakt om natten. Ikke alle steder er det myggnett, så hvis dette er viktig for deg, bør du ta det med hjemmefra. De fleste camper har en bålplass der det er hyggelig å samles om kvelden med noe godt å drikke og kanskje slå av en prat med masaier, som ofte jobber i campen. Bostedene i tilbudet du mottar, er gitt med forbehold om ledig kapasitet. Dersom et bosted er fullbooket når du skal bestille, tilbyr vi deg et annet tilvarende bosted i samme standard, samme område.

En dag på safari
Vi tilbyr ulike programmer i Tanzania. De som ikke ønsker så mange og lange transport-etapper kan velge en pakke med Lake Manyara National Park, Ngorongoro-krateret og evt. Tarangire National Park. Det er en dagsetappe å kjøre fra Arusha og helt inn til Serengeti, men det går også an å fly inn dit. Dersom du kun er interessert i Serengeti, kan du fly begge veier. I Serengeti er vi ofte ute på safari hele dagen, og har med lunsjpakke. Hvordan din dag blir på safari, beror helt på hvilket program du velger. Du bør uansett være forberedt på mye kjøring. Din guide/sjåfør holder kontroll på logistikken. Spør oss om råd.

Tips/driks
Vi foreslår at et tips på tilsvarende fra USD 10 pr reisende pr dag til safariguiden. Dette er ment som retningsgivende. Du bestemmer selv hvor mye du skal gi i tips, basert på hva du har anledning til å gi og hva du mener tjenesten er verdt. Lønnsnivået i Tanzania er lavt, og de fleste som jobber i turistnæringen baserer mye av sin inntekt på tips fra turistene. Det er vanlig å gi direkte tips til sjåfør/guide hver dag eller til slutt, og å tipse koffertbærere. På de fleste overnattingssteder finnes det en tips-boks i resepsjonen. Her kan du legge i et beløp om du ønsker, før avreise. Tipset blir da fordelt mellom de ansatte.   

Transport
Vi benytter spesialbygde safaribiler type Toyota landcruiser med tak som åpnes på safari, for godt utsyn til dyrene og for fotografering. Det er ikke så vanlig å bruke helt åpne safaribiler i Tanzania. Safaribilene har begrenset bagasjeplass. Hvis det er mer enn to personer i ditt reisefølge, bør dere pakke i store, myke bager.  Dersom du flyr til/fra safariparkene, er det begrenset bagasjevekt 15 kilo pr person, og kofferter frarådes.

Telefon og internett
Noen overnattingssteder har internett i resepsjonsområdet, men kvaliteten kan være dårlig. I villmarken i Serengeti er det sjelden tilgang på internett. Mobiltelefon fungerer de fleste steder, men dette kan variere.

Måltider, håndklær og sengetøy
Mens du er på safari, er alle måltider inkludert. Drikke er ikke inkludert, men det er drikkevann i safaribilen. Håndklær og sengetøy er inkludert alle steder.

Valuta
Det mest praktiske er å bruke USD på safari. Du kan også benytte tanzanianske shilling, som du kan ta ut i minibank i Arusha, men husk at denne valutaen ikke er gangbar noe annet sted enn i Tanzania. USD i 100-dollar sedler kan ikke benyttes. Største valør bør være 50-dollar sedler. Ta gjerne med noen små valører i USD (1-5) slik at du har litt til tips. På noen overnattingssteder kan man betale for drikke med kredittkort, men sørg for å ha med nok dollar. Valutakursene kan variere, så sjekk dette ved utreisen.

Klær og sko på safari
Ta med varme klær til morgen- og kveldssafari. En varm genser, langbukser og et sjal/skjerf. Du trenger normalt ikke fjellsko. Vanlige joggesko er tilstrekkelig. På dagtid kan du bruke sandaler med solid såle. Lange torner som ligger på bakken, kan bore seg gjennom tynne såler og gi smertefulle stikk under føttene. Det er ingen kleskode på safari og ingen farger du ikke kan bruke, men tse-tse fluer kan periodevis være et problem i Tanzania og de tiltrekkes av blått og sort.  Bruk løse, praktiske klær. På dagtid er det som regel svært varmt i safaribilen.

Flybilletter
Vi kan formidle flybilletter. Som oftest vil du finne flybilletter til gunstigere priser på internett. Konferer med oss før du bestiller, slik at du får billetter/flyrute som samsvarer med programmet på reisemålet. Flybilletter i Afrika er som regel inkludert i prisen og ordnes av ossUtfyllende informasjon om dette ved tilbud/bestilling.

Været
Dagene på safari er som regel solrike og varme, mens nettene kan være relativt kjølige. Det er kjøligst i juni –oktober. Klimaendringer har gjort sitt til at været kan være uforutsigbart. Det kan regne i perioder det normalt ikke skal komme nedbør, og det kan det falle lite nedbør i «regntiden» Dette kan variere fra år til år, men mest nedbør faller oftest i april og mai. Dette er allikevel en fin tid for safari med mye dyreliv og færre turister. Regnskyllene er forfriskende og kommer som regel bare i korte perioder og som regel om natten.

Annen viktig informasjon du bør lese
Når du bestiller reise hos oss, vil du motta viktig informasjon om visum, valuta, prisnivå, pakke-tips m.m. på mail i god tid før avreise. Det er viktig at du leser denne informasjonen slik at du er godt forberedt. I de fleste program/tilbud, er det oppgitt en reisetid mellom safari-parkene. Reisetiden inkluderer ikke den tiden man er ute på safari, men gjelder kun tiden vi beregner for å forflytte seg fra en park til en annen. Transport etappene er gitt med forbehold om endringer. Antall stopp, trafikkforhold, værforhold og annet kan påvirke reisetiden. Den lokale arrangøren vil forsøke å kjøre turen i henhold til programmet, men på grunn av reisens art, er de noen ganger tvunget til å gjøre en og annen justering underveis. Uforutsette omstendigheter på grunn av problemer med veiforhold, vær, mekanisk sammenbrudd, punkteringer eller ulykker kan forsinke og endre programmet. Å være på reise i Afrika er uforutsigbart, men spennende. For å reise i Afrika, og nyte det, må man ha en avslappet holdning. Dette et kontinent i kontinuerlig endring og med mulighet for fantastiske opplevelser. Det er viktig å forberede turen grundig. Turene er en blanding av kultur, natur og eventyr, og noen dager kan det være mange timer på reise. Fleksibilitet, tålmodighet og fremfor alt humor er viktig. Hvis du er åpen og avslappet vil du vil nyte Afrika og samle minner for livet. Overbookinger kan forekomme på overnattingssteder. Vi skal i så fall tilby deg et annet bosted i samme prisklasse og standard, i det samme området.

Les mer om Tanzania

Fakta
Hovedstad: Dodoma
Språk:  Engelsk og swahili er offisielle språk i Tanzania.
Folketall: 55,6 mill
Tidsforskjell: +2 timer i forhold til norsk vintertid - +1 time under sommertidsperioden
Valuta: Tanzanianske shilling og USD.
Elektrisitet: 220 Volt. Ta med engelsk adapter med tre plugger.

SONY DSC
Serengeti
IMG_4416