Sunway Botswana Okavango mokoro load ( Silvia Schindler)

Botswana har elver, saltsletter, ørken, gressletter og savanner. Besøk Chobe National Park og vær med på et cruise på Chobe River hvor du kommer nær store flokker med elefanter som leker seg i floden. Reis inn i Okavango Delta hvor det er mulig å se Big 5 i ett av Afrika mest uberørte og unike naturområder. Vi har private turer som kan kombineres med Victoria Falls og Cape Town. Du kan også oppleve Botswana på en av våre gruppereiser.

Privat reise til Victoria Falls og Botswana med safari i Chobe Nasjonalpark og Okavango Delta. Fleksible datoer.
.

Gruppereise. Høydepunkter: Okavango Delta, og Chobe National Park med de store elefantflokkene. Til sist Victoria-fallene i Zambia. Flere utreiser hver måned.

Oversikt

Ett av verdens beste safari-land
Botswana har noen av de beste safari-områdene i Afrika, og byr på unike natur- og safari opplevelser. Våre reiser til Botswana er hovedsakelig private turer til Okavango Delta og Chobe Nasjonalpark – ofte i kombinasjon med et besøk i Victoria Falls og/eller Cape Town. Vi har også noen flotte gruppereiser i Botswana.

Okavango Delta og Moremi
Botswana har store områder med savanner, ørken, våtmarker og saltsletter. Kalahariørkenen dekker omtrent to tredjedeler av landet. I Botswana ligger Okavango-deltaet kjent som «Jewel of the Kalahari", en oase i et ellers tørt land. Dyrelivet er spektakulært og variert med løver, sebra, giraffer, elefanter, leoparder, krokodiller og mange flere. Det er en magisk opplevelse å bli ført innover de smale vannveiene i en mokoro (uthult tømmerstokk) mens du skuer etter krokodiller og andre skapninger langs elvebredden. Her befinner du deg virkelig i det indre av Afrika, uten mobildekning og uten internet. Okavangodeltaet står på UNESCOs verdensarvliste, og er verdens største innlandsdelta. Det dekker et areal på ca. 20 000 km², og ligger nord i Botswana, der hvor elva Okavango renner ut i Kalahariørkenen. I den østre delen av deltaet ligger Moremi viltreservat, som er kjent for et fantastisk dyreliv.

Chobe Nasjonalpark
Vi anbefaler også et besøk i Chobe Nasjonalpark. I dette området finner man Afrikas høyeste konsentrasjon av ville dyr, med store elefantflokker og 400 forskjellige fuglearter. Gå ikke glipp av en båttur på Chobe River. Mens du cruiser bedagelig langs elvebredden kan du se store flokker av elefanter som kommer ned til elven for å drikke, krokodiller soler seg på sandbankene, og flodhestene leker seg i vannet. Du vil også se bavianer, bøfler, øgler, antiloper m.m.

Praktisk info

Vi skreddersyr din reise
Vi ønsker en dialog med deg om dine forventninger til innhold, varighet og pris. Vi gjør vårt beste for at du skal få den reisen som du drømmer om. Vi kjenner Botswana godt og samarbeider med dyktig lokal arrangør. Service, kvalitet, sikkerhet og tilgjengelighet er ingredienser vi legger stor vekt på. Prisene kan variere med sesong, standard, varighet, valutakurser og antall personer.

Pass og visum 
Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreisedato. Passet må ha 2 blanke sider for hvert land du skal besøke. Norske borgere trenger ikke visum. Det er spesielle innreiseregler når man har med barn under 18 år. Se info lenger nede. 

Vaksiner/helse
Vaksiner: Hepatitt A er anbefalt. Dersom du kommer fra et land med gulfebersmitte, må du fremvise dokumentasjon på at du er vaksinert mot gulfeber. Kontakt reise-klinikk eller vaksine-klinikk på ditt hjemsted for oppdatert informasjon om nødvendige vaksiner og malaria-beskyttelse. 

Reiseforsikring og avbestillingsforsikring
Alle reisende må sørge for avbestillingsforsikring og reiseforsikring. Denne må bestilles før, eller senest samtidig med reisen, for at avbestillingsforsikringen skal være gyldig. Du kan ikke benytte en avbestillingsforsikring som er kjøpt etter at reisen er delvis eller helt betalt. De fleste har avbestillingsforsikring i sin reiseforsikring. Det er viktig at du har en forsikring som dekker kostnadene dersom du må avbestille pga sykdom, eller dersom sykdom oppstår underveis.  

Hvis du er mer enn 65 år, må du kontakte ditt forsikringsselskap og der søke informasjon om tilleggsforsikring. Sett deg inn i forsikringsvilkårene.

Hvordan du bor på safari
Du overnatter i camper og lodger, og alle rom/telt har privat dusj og wc. I Okavango Delta bor du i telt. Dette er ikke campingtelt, men velutstyrte telt med dusj og toalett inne. Du sover i en komfortabel seng. De fleste telt er bygget opp fra bakken, med en privat terrasse/uteplassDet er noe helt spesielt å sove i telt inne i deltaet med lyden av den afrikanske natten like utenfor teltduken. I Chobe Nasjonalpark er det mest vanlig å bo på lodger. Bostedene i tilbudet du mottar er gitt med forbehold om ledig kapasitet. Dersom et bosted er fullbooket når du skal bestille, tilbyr vi deg et annet tilvarende bosted i samme standard, samme område.

En dag på safari
En dag på safari starter som regel tidlig – ofte ved soloppgang da dyrene fortsatt er aktive etter natten. Allerede før frokost har du gjerne et «game drive» (safari-tur). Etter frokost kan du slappe av på din private terrasse eller uteplass – kanskje lese en god bok eller sjekke om det tilbys noen aktiviteter du kan melde deg på. Mange overnattingssteder ligger ved en elv, eller et vannhull, hvor du kanskje kan observere flodhester og krokodiller, eller andre dyr som kommer for å drikke. Hvis du flytter seg mellom ulike parker, holder vi kontroll på logistikken. Det er vanligst å fly inn til Okavango Delta. Campene i deltaet tilbyr ofte en rekke aktiviteter, som fiske, kanoturer, safari, m.m.

Tips/driks
Vi foreslår at et tips på tilsvarende fra USD 10 pr reisende pr dag til safariguiden. Dette er ment som retningsgivende. Du bestemmer selv hvor mye du skal gi i tips, basert på hva du har anledning til å gi og hva du mener tjenesten er verdt. Lønnsnivået i Botswana er lavt, og de fleste som jobber i turistnæringen baserer mye av sin inntekt på tips fra turistene. Det er vanlig å gi direkte tips til safari-/safari-guide hver dag eller til slutt, og å tipse koffertbærere. På de fleste overnattingssteder finnes det en tips-boks i resepsjonen. Her kan du legge i et beløp om du ønsker, før avreise. Tipset blir da fordelt mellom de ansatte. Til utflukts-guider og til «stakerne» (de som fører kanoene på Okavango Delta) anbefaler vi 5-10 USD pr dag pr reisende.

Transport  
Safariturene foregår i åpne biler. Dersom du flyr til/fra safariparkene, er det begrenset bagasjevekt 15 kilo pr personog kofferter frarådes. Transport fra flyplassen og mellom destinasjoner foregår som regel i en minibuss.

Telefon og internett
Noen overnattingssteder på safari har internett i resepsjonen, men kvaliteten kan være dårlig.  Mobiltelefon fungerer bare noen steder.

Måltider, håndklær og sengetøy
Mens du er på safari i Chobe og Okavango er alle måltider inkludert. Drikke er ikke inkludert. Håndklær og sengetøy er inkludert alle steder.

Valuta
Det mest praktiske er å bruke kredittkort eller ha med USD. Valutaen er PULA. USD i 100-dollar sedler kan ikke benyttes. Største valør bør være 50-dollar sedler. Ha gjerne med noen små valører til tips. På de fleste overnattingssteder kan man betale med kredittkort. Det er safe, eller mulighet for trygg oppbevaring av penger og verdisaker de fleste steder. Valutakursene kan variere, så sjekk dette ved utreisen.  

Klær og sko på reisen
Ta med varme klær til morgen- og kveldssafari. En varm genser, langbukser og et sjal/skjerf. Du trenger normalt ikke fjellsko. Vanlige joggesko er tilstrekkelig. På dagtid kan du bruke sandaler med solid såle. Lange torner som ligger på bakken, kan borre seg gjennom tynne såler og gi smertefulle stikk under føttene. Mange skriver at man bør ha kaki, spesielle farger og at enkelte farger bør frarådes. Vi er ikke enig i dette. Det er ingen kleskode på safari og ingen farger du ikke kan bruke. Klærne blir uansett krøllete og støvete. Bruk løse, praktiske klær.

Flybilletter
Vi kan formidle flybilletter. Som oftest vil du finne flybilletter til gunstigere priser på internett. Konferer med oss før du bestiller, slik at du får billetter/flyrute som samsvarer med programmet på reisemålet. Flybilletter i Afrika er som regel inkludert i prisen og ordnes av ossUtfyllende informasjon om dette ved tilbud/bestilling

Reise med barn under 18 år:
Botswana krever at man som reisende med barn under 18 år har med seg barnets fødselsattest. Fødselsattesten skal være på engelsk, og den skal være original (ikke kopi) påført et apostille-stempel. Formålet med kravet om fødselsattest er å bekjempe menneskehandel der barn er involvert. Bemerk at kravet gjelder både inn- og utreise såvel som transitt i Botswana. Har man ikke med seg barnets fødselsattest blir man nektet innreise og man vil bli avvist av flyselskapet ved innsjekkingen.

Hvordan gå frem for å få fødselsattest for innreise med barn:
Man går inn på Altinn og bestiller fødselsattest. Når man har logget seg inn, vil det være et felt som heter «henvendelse». Her er det viktig å skrive at attesten skal brukes i forbindelse med ferie i Botswana, at den må være på engelsk og at den må videresendes til Fylkesmannen for apostille-stempel. Folkeregisteret vil da videresende denne til Fylkesmannen. Etter å ha blitt stemplet der vil den sendes til din folkeregistrerte adresse. Det er ikke mulig å få den tilsendt per mail eller utlevert over skranken. Det er derfor viktig å få dette gjort i god tid før avreise. Det varierer fra sted til sted hvor lang tid det vil ta. OBS! Hvis bare den ene av barnets foreldre er med på reisen kreves det ytterligere dokumentasjon. Reisende med barn som ikke er deres biologiske barn skal også ha med seg særskilt dokumentasjon for dette. Disse dokumentene skal også være på engelsk og påført apostille-stempel.

Annen viktig informasjon du bør lese
Når du bestiller reise hos oss, vil du motta viktig informasjon om visum, valuta, prisnivå, pakke-tips m.m. på mail i god tid før avreise. Det er viktig at du leser denne informasjonen slik at du er godt forberedt. Den lokale arrangøren vil forsøke å kjøre turen i henhold til programmet, men på grunn av reisens art, er de noen ganger tvunget til å gjøre en og annen justering underveis. Uforutsette omstendigheter på grunn av problemer med veiforhold, vær, mekanisk sammenbrudd, punkteringer eller ulykker kan forsinke og endre programmet. Å være på reise i Afrika er uforutsigbart, men spennende. For å reise i Afrika, og nyte det, må man ha en avslappet holdning. Dette er et kontinent i kontinuerlig endring og med mulighet for fantastiske opplevelser. Det er viktig å forberede turen grundig. Turene er en blanding av kultur, natur og eventyr, og noen dager kan det være mange timer på reise. Fleksibilitet, tålmodighet og fremfor alt humor er viktig. Hvis du er åpen og avslappet vil du vil nyte Afrika og samle minner for livet. Overbookinger forekommer på overnattingssteder. Vi skal i så fall tilby deg et annet bosted i samme prisklasse og standard i det samme området.

Klima
«Vinter» i april til oktober. Klimaet er halvtørt med varme vintre, men det kan forekomme minusgrader om natten. Spesielt i Kalahari-ørkenen kan nettene være svært kalde. Generelt kan året deles opp i en våt periode og en tørr periode. Den våte perioden, eller regntiden, er mellom november og mars, mens den tørre er mellom april og oktober. Klimaet er subtropisk, med temperaturer opp mot 40 °C om sommeren. Kraftig regn i sommermånedene (september til april) kan føre til flom i deler av landet. De senere år er imidlertid tørke blitt et økende problem

Les mer om Botswana

Fakta
Hovedstad: Gaborone
Språk: Engelsk offisiselt, men Botswana har også flere språk: Setswana, Kalanga, Sekgalagadi
Folketall: 2,2 mill
Tidsforskjell: Sommer i Norge er samme tid i Botswana. Vintertid i Norge er Botswana en time foran
Valuta: Lokal valuta er PULA.
Elektrisitet: 220-240V. 3 store plugger og engelsk støpsel.

SONY DSC