Masai Mara, Kenya

Dyrelivet i Masai Mara

Det mest kjente safari-området i Kenya, er Masai Mara National Reserve. Parken har den største tettheten av dyr i Øst-Afrika. Flere hundre tusen gnu og sebra beveger seg fra Serengeti i Tanzania og inn i Masai Mara fra perioden juli-september, den såkalte migrasjonen «The Big Migration». Men migrasjonen kan være uforutsigbar. Noen år starter den tidlig, og dyrene kommer til Masai Mara allerede i slutten av juni. Andre år starter den i slutten av juli, og dyreflokkene holder seg i Masai Mara til sent i oktober. Men dyrelivet for øvrig er stabilt: Her lever alle de Fem store»: Elefant, leopard, løve, bøffel, neshorn (sjeldent) og mange flere. Masai Mara har et rikt dyreliv hele året. Med andre ord: Reiser man på safari til Masai Mara er man garantert unike safariopplevelser uansett årstid.

 

Kjøre eller fly til Masai Mara

Masai Mara ligger ca. 5-6 timers kjøretur fra Nairobi, sørvest i landet. Det er imidlertid en fin kjøretur fra Nairobi, der man kan observere livet langs landeveien. Man passerer små og store byer, fargerike markeder, frukt- og grønnsaks-selgere, og små barn som vinker, roper og smiler. Vi stopper ved utsiktspunktet over fantastiske Great Rift Vally med panorma-utsikt over Riftdalen, et enormt geografisk system av forsenkninger og store sprekker som oppsto på grunn av at de afrikanske og arabiske kontinentalplatene beveget seg bort fra hverandre for omkring 35 millioner år siden. Mange spør oss om man bør fly inn. Vi synes kjøreturen er en spennende og fin opplevelse som man bør få med seg. Eventuelt kan man velge å fly tilbake igjen etter safari.

 

Hvordan bor du i Masai Mara

Etter utallige reiser i Masai Mara, har vi besøkt mange camper og lodger og har plukket ut de vi selv liker best og der vi selv ville ønsket å bo på safari. Vi foretrekker små camper og har lagt vekt på hyggelig personale, god hygiene, god mat, gode omgivelser med et rikt dyreliv i området og velholdte telt som ikke nødvendigvis er luksuriøse, men som er trivelige, gode steder å bo med dusj og wc inne i teltet, komfortable senger, terrasse med utsikt mot omgivelsene og som fokuserer på å drive etter økoprinsippet. Vi foretrekker å bruke mindre camper hvor teltene er spredt i terrenget og hvor man spiser måltidene i «restaurant-teltet». Der samles gjestene i campen til sine måltider. Noen ganger er det buffet, men som regel er det en satt meny hvor man til middag får en forrett, en hovedrett og en dessert. På safari er alle måltider inkludert. Drikkevarer er som regel ikke inkludert, og kan kjøpes i tillegg. På alle våre camper kan man bruke kredittkort som betalingsmiddel. Vi foretrekker camper som ikke er inngjerdet og hvor man har dyrelivet nært innpå teltduken. I campene jobber masaiene. Disse er lommekjente i området og sørger for gjestenes trygghet. De følger til og fra teltet etter mørkets frembrudd og holder vakt i campen om natten.

 

En typisk dag på safari

Masai Maras eventyrlige dyreliv, det fantastiske landskapet med vide sletter og savanner, akasietrær, vakre soloppganger og enda vakrere solnedganger danner rammen rundt en reise i Masai Mara. De fleste som reiser med oss har privat safaribil med engelsktalende guide/sjåfør. Dette betyr at man i stor grad selv vil bestemme hvor mye safari man vil ha, en stor fordel for familier med barn. Noen ganger tar vi dagens første safaritur allerede før frokost, for å oppleve soloppgangen over savannen. Så kan man velge om man vil ut på ny hel dags safaritur etter frokost – medbragt lunsj – eller om man vil nyte dagen på sin private terrasse, lese en god bok og se etter dyr som beiter rundt campen, før man drar ut på en ny safaritur etter lunsj. Om kvelden samles man gjerne rundt bålet under Afrikas magiske stjernehimmel og oppsummerer dagens inntrykk og opplevelser. Akkurat slik safari skal være! Nettene i Masai Mara er mørke og mystiske med lydene fra sirisser, hyener, løver, flodhester, elefanter og andre skapninger. Vi foretrekker camper som ikke er inngjerdet og hvor man har dyrelivet nært innpå teltduken.

 

Når er den beste tiden for safari

Man kan reise på safari i Masai Mara hele året. «Regntiden» er gjerne i april/mai og i november/desember, men med klima-endringene har også dette endret seg. Vi opplever nå nye regntider og vi ser at det like ofte kan regne i perioder da det egentlig skulle vært en tørr årstid. Uansett kommer regnet stort sett i form av kraftige byger før solen igjen titter frem. Ikke la regntiden skremme deg fra å reise på safari. Det er en fin tid da det er grønt og frodig i Masai Mara, et rikt dyreliv og færre turister.

 

Masai Mara og masaiene

I Masai mara lever masaiene, det høyreiste, fargerike folket som tradisjonelt har levd som jegere og krigere. De har store flokker med kyr og geiter som beiter i og rundt Masai Mara. På våre turer i Masai Mara kan man besøke en lokal masai landsby og oppleve dette folket og deres kultur på nært hold. De bor i små landsbyer, i hytter bygget av jord, gress, aske, urin og kumøkk. Utenfor landsbyen blir man møtt av en velkomstkomite av en rekke av unge menn som ønsker gjestene velkommen med en monoton sang og taktfaste rytmer. Etter hvert blir rekken omformet til en halvsirkel, og etter tur tar mennene et par skritt fram og hopper høyt med samlede ben. Gjestene inviteres til å ta etter både dans og hopp, ofte til stor begeistring både for gjestene selv og for vertskapet. Deretter inviteres man inn i landsbyen hvor man får høre om tradisjoner, dagligliv og man får komme inn i hyttene deres og se hvordan de lever. Etter besøket kan man kjøpe suvenirer som kvinnene har laget.

 

En tur i varmlufts-ballong over Masai Mara

Denne dagen starter grytidlig! Mens det fortsatt er mørkt blir man hentet fra campen for transport til «ballong-flyplassen». Det er flere ballonger som skal «ta av» og størrelsen på kurvene (antall deltagere pr kurv) kan variere. Pilotene vil instruere deltagerne før avgang om sikkerhetsrutiner osv. Det kribler forventningsfullt i magen når man ser den kjempemessige ballongen bli blåst opp med varmluft, og ikke minst når ballongen med deg om bord tar av fra bakken og man svever lydløst over savannen, høyt over en flokk elefanter eller giraffer mens solen langsomt stiger opp i horisonten. Selve turen i ballongen varer vanligvis i rundt en time. Det er en magisk opplevelse å sveve lydløst over savannen mens himmelen farges av soloppgangen. Etter ballongferden venter sjåføren for å kjøre gjestene til en deilig frokost. Det er dekket et langbord på savannen og der man kan nyte frokosten (med champagne for de som ønsker det) midt i den afrikanske villmarken, med opplevelsene oppe i høyden i friskt minne.

 

Dersom du ønsker en reise til Masai Mara, kan du kontakte oss for et skreddersydd opplegg.

oznor
oznor
IMG_2479
oznor
oznor
Masai village
SONY DSC