En villmarksopplevelse

Jeg har tilbragt en dag og natt i Losokwan Camp i Mara Lemek Conservancy, som er en «privat» del av Masai Mara, Kenya. Kan anbefales for de som setter nærhet til natur, dyreliv og villmarksopplevelse foran luksuriøs bostandard og all mulig komfort. Man bor i telt i bushen, sover i en skikkelig seng, har dusj fra en bøtte og flush toalett. Muligens ikke noe for den mest kresne, men fint for den eventyrlystne som ikke vil menge seg med så mange andre turister.

 

Offroad i Mara

Campen er ikke lett å finne. Den ligger diskret i bushen i Lemek, ca 8 timers kjøring fra Nairobi. Man kan fly inn. Da er det kun minutter til campen. Veier så jeg ikke noe til. Vi måtte kjøre offroad for å komme dit. I januar var gresset høyt og landcruiseren protesterte i de våteste partiene, men i den tørre årstiden i juni-oktober, er det greit å ta seg frem.

Losokwan Camp består av 9 telt som ligger diskret spredt i bushen. Du ser og hører så lite til de andre gjestene at du fornemmer at du er alene i villmarken. Fra mitt telt, nr. 2, hadde jeg full utsikt over savannen og kunne se både sebra og grasiøse giraffer vandre fordi. Teltene har noe ulik beliggenhet. Noen har utsikt over savannen – andre har utsikt mot bushen.

Jeg blir vennlig tatt imot av hyggelig betjening og eskortert til mitt telt. Jeg var den eneste gjesten denne dagen og hadde campen for meg selv. Her blir man godt ivaretatt. Gjestene får streng beskjed om ikke å vandre rundt på egenhånd. Både løver og leoparder holder til i området, og med høyt gress som det ofte er utenom tørketiden, kan mange farer skjule seg i gresset.

 

Utenfor allfarvei

«Lunsj serveres klokken 13 i dag», sier vakten og gir meg en walkie talkie. «Rop oss opp når du er klar». Så altså: Ikke engang på dagtid skal man virre alene rundt i denne campen. Klokken 13 har de dekket et hyggelig bord for 1, ute i naturen med fullt utsyn over savannen. Her gjelder det å nyte øyeblikkene og stillheten. Vertskapet varter opp med 3-retters lunsj mens en vennlig servitør i kakiklær diskret passer på når det er på tide å rydde vekk tallerkenen og sette frem den neste, fylle glasset og se til at gjesten har det bra.

Etter lunsj og en rolig avslappende ettermiddag full av lyder fra rautende bøfler, summende insekter og et variert fuglekvitter, er det tid for ettermiddags safari i Losokwan Camps åpne safaribiler. Dette er noe helt annet enn å dra ut på safari i «stor masai Mara», eller the Main Park som de kaller det. Lemek er et beskyttet område og kun et begrenset antall biler får oppholde seg her samtidig. Masseturisme hvor safaribilene stimer sammen rundt en løveflokk, er helt uaktuelt. Rangere patruljerer området og passer på at ingen uvedkommende slipper inn. Det er kun gjester i Lemek Conservancy`s camper som får reise ut på safari her. Vi ser både løver og elefanter – og er eneste tilskuer. Ikke en annen bil i sikte. Savannen ligger der stille og uberørt. Min guide Peter forklarer at rangerne er årvåke. Maks 5 biler får stoppe opp samtidig for å se på en løvefamilie eller en elefantflokk. Her er det ingen som kjører i raserfart mot attraksjonene, ingen som tvinger seg frem slik det ofte er i Masai Mara og Serengeti. I dag er vi helt alene og kan ta all den tiden vi trenger.

 

Sundowner på savannen

Peter stopper bilen oppe på en høyde og serverer friterte løkringer og forfriskninger.  Når solen er i ferd med å gå ned gjør vi et nytt foto stopp mens vi ser solen synke ned over horisonten og bli borte. Tid for å kjøre tilbake for en dusj og middag. Om man vil kan man også få nattsafari etter middag. Da kjører man ut i mørket med lykter. Det mest spennende å se etter da, er løver.

Dusjen er en ganske beskjeden bøttedusj med veldig varmt vann og et heller spinkelt vanntrykk, men hva gjør vel det her ute i bushen.

 

Lyder i natten

Middagsbordet er dekket under åpen himmel og bålet er tent. Noen små biller og andre kryp tiltrekkes av lykten på bordet og deler middagen med meg. Midt under måltidet hører vi plutselig løvebrøl svært nær og samtidig en hyene som klager. «De sloss om maten» forklarer servitøren mens en vaktmann straks er på pletten med en lommelykt og lyser ut i mørket. Men gresset er høyt og vi ser ingenting. Med jevne mellomrom lyses det ut i mørket for å være sikker på at ingen farer lurer. Etter måltidet samles vi rundt bålet for en prat før sengetid. Nordmenn liker denne campen, blir jeg fortalt. De har hatt flere norske gjester her som ser ut til å trives godt i de litt røffe, men vakre omgivelsene. De elsker å sitte rundt bålet om kvelden. Når de kommer hit vil de ikke sove. De vil være våkne og lytte etter lydene i natten.

 

Et sted å stresse ned

Jeg er trett etter en lang og innholdsrik dag og blir fulgt tilbake til teltet mitt hvor jeg sovner straks hodet er på puten. Jeg sover tungt til neste morgen da jeg blir hentet av vakten til frokost. «Hørte du løvene i natt» spør de. Nei, jeg gjorde dessverre ikke det. Jeg hadde sett frem til å høre alle lydene fra bushen, men sovnet en stein til lyden av sirisser og frosker, og insekter som klasket mot teltduken utenfor. Losokwan er et sted hvor du kan lade batteriene. Sett deg i godstolen på terrassen med en god bok, se etter giraffer og elefanter som vandrer fordi, lytt til stillheten fra den mektige villmarken og nyt dagen. Anbefales varmt for stressede sjeler.

shutterstock_1493063444
Losokwam Mara 3
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC