Beste tid å reise til Afrika

Til Afrika kan du reise hele året. Tidligere var «regntider» og «tørketider» veldig tydelige. Med klimaendringene har dette endret seg og det kan komme relativt mye regn i de periodene som tidligere var regnet som den tørre tiden. På samme måte kan man oppleve tørke i perioder da det normalt skulle regnet mye. Det regner sjelden lenge av gangen, og det er varmt.

 

Kenya måned for måned

Januar, februar og mars 
Dette er fine måneder for safari og for å se mye dyr. På denne tiden er det fint å besøke andre parker i tillegg til Masai Mara, f.eks Samburu ved Mount Kenya med sitt fascinerende landskap, Ol Pejeta hvor neshorn er relativt vanlig å se, Amboseli ved foten av Kilimanjaro med de store elefantflokkene, Lake Nakuru og Lake Naivasha for båttur og vandresafari.

April og mai 
Dette er vanligvis regntiden, men la ikke det skremme deg fra å reise på safari. Regnet kommer i kraftige byger som varer i noen timer, det regner sjelden hele dagen

Juni
Mot slutten av juni begynner sebra og gnu (migrasjonen/dyrevandringene) å trekke nordover fra Tanzania og inn i Masai Mara i Kenya.

Juli, august, september og oktober
I løpet av juli og august er migrasjonen (dyrevandringene) på sitt beste i Masai Mara.  De skal krysse elvene og her venter krokodillene, så det er en farefull reise. Det er over en million gnuer og flere hundre tusen sebra som årlig tilbakelegger en strekning på omlag 3000 km. Omtrent en fjerdedel blir tatt av krokodiller og andre rovdyr på denne ferden.

November og desember 
Roen senker seg over Masai Mara. Normalt kan det komme litt regn denne perioden som frisker opp naturen etter at alle gnuene har forlatt området. Men du kommer til å se dyr. Maasai Mara er uansett et dyrerikt område.

 

Tanzania måned for måned

Januar 
Migrasjonen (dyrevandringene) er Serengeti. Det er et rikt dyreliv på denne tiden.

Februar og mars
Dette er kanskje den beste tiden å dra til Serengeti. Gnuene kalver i slutten av februar, og rundt flere hundre tusen kalver fødes i denne perioden. Kalvene er et lett bytte for rovdyr.

April og mai
Normalt er dette regntid, men man kan allikevel dra på safari. Regnet kommer i kraftige byger som varer i noen timer, og det regner sjelden hele dagen.

Juni, juli, august og september
Migrasjonen vil være i den nordlige delen av Serengeti, og skal man til Serengeti på denne tiden bør man ha flere dager der.

Oktober og november
Dyrevandringene beveger seg fra Masai Mara i Kenya til Serengeti i Tanzania

Desember
En kort regntid, men fin tid for safari i Serengeti og Ngorongoro

 

Namibia

Til Namibia kan du reise hele året. Det er generelt et tørt og karrig ørkenland med lite nedbør, delvis dekket av Namibørkenen, en av verdens tørreste ørkener, og opplever sjelden regntid på samme måte som mange andre afrikanske land. April og spesielt mai er en flott tid i Namibia. Det er tørt, friskt og med kjølige kvelder og netter. Juni til august er kjøligere, hvor temperaturene kan falle drastisk om natten, spesielt i ørkenområdene. På safari i denne tiden bør du ta med varme klær. Det kan bli minusgrader om natten. Dagene er varme som en god norsk sommer. I september og oktober kommer varmen tilbake. November - mars er variable måneder. Noen ganger er varmt, tørt vær, men det kan regne på denne tiden.

 

Botswana

Vinteren fra april-oktober regnes som den beste tiden. Da er det tørt og friskt. November til mars er sommer og det kan falle regn, men ofte mest i januar - februar, men med store variasjoner. April og mai og september-oktober, er kanskje den behageligste tiden med færre turister og behagelig klima både dag og natt. Juni, juli og august kan i likhet med Namibia være kjølig med frost om natten, spesielt i ørkenområdene. Men det er likevel en flott tid å besøke Botswana. Ta med varme klær.

 

Sør-Afrika

Sør-Afrika er et flott reisemål året rundt. Sør-Afrika har sommer, når vi har vinter. Sør-Afrikas varme årstid, er fra november til februar, og i den perioden veksler været mellom sol til regn, men det er overveiende solskinn så man bør ikke avstå fra å reise dit. September er en fin tid i Cape Town. Da er det vår med blomstring. Det er vinter der når vi har sommer her. Kvelden, natten og morgenen kan være overraskende kjølige i juni, juli og august, men med deilige solvarme dager. I området rundt Cape Town blåser det som regel en del.

 

Seychellene

Tropisk klima med behagelige temperaturer året rundt. April/mai - oktober har vanligvis lite nedbør. November - mars er mer fuktig. Desember og januar har mest nedbør, men Seychellene er fortsatt et trygt og populært reisemål også på denne tiden av året. Temperaturen ligger på +24 til +30 året rundt, dag og natt.

 

Mauritius

Mauritius kan man besøke hele året.  Den varmeste tiden på Mauritius er når det er vinter i Norge.  Fra desember til mars kan det komme en del regn og i denne perioden kan det også forekomme sykloner. Det kan det komme intensive og korte regnskurer/torden med etterfølgende strålende solskinn. Vest og nord på øya er man mer beskyttet mot vinden enn på østkysten, men vinden øst på øya er mest merkbart i den kjøligste årstiden som er fra juni til september. Temperaturene varierer. Den varmeste tiden er fra november til mars med opptil 30 varmegrader. Kjøligst er det i juni/juli med gjennomsnittlig 23 grader. Juni til november har minst regn.

 

Zanzibar

Zanzibar har behagelig klima året rundt. Det er gjennomsnittlig 7-8 timers sol hver dag. Når det er vinter i Norge, er det varmest på Zanzibar, men likevel behagelig på grunn av sval vind fra havet.  Når vi har sommer i Norge, er Zanzibar noe kjøligere, men ikke kaldt.   Regntiden er vanligvis fra slutten av mars til midten av mai og igjen fra november til desember, men de siste årene har dette vært veldig uforutsigbart. Du kan like gjerne oppleve regn i den vanligvis tørre tiden og tørke i «regntiden».